Aronia Effect HA ✝ muistosivu

Takaisin hevoslistaan

Jos Nia olisi ihminen, se olisi varmasti sellainen kiltti ja iloinen naapurintyttö josta kaikki pitävät. Tyttö jolla on tarttuva nauru ja joka pitää huolen siitä, että kaikki porukassa viihtyvät. Yksin ollessaan tuo tyttö miettisi usein, mitä muut hänestä ajattelevat ja miten olla vieläkin pidettävämpi ihminen.

”Hevosuudestaan” huolimatta tamma nimittäin on juuri tällainen: sosiaalinen, eläväinen ja erittäin miellyttämisenhaluinen. Ulkoisesti se ei ole lainkaan huomiota herättävä, mutta sen valloittava luonne vetää puoleensa ihailijoita. Käsiteltävyydeltään Nia on huippuluokkaa oikeastaan missä tahansa tilanteessa. Usein se tarkkailee herkeämättä ihmisen toimintaa ja yrittää ennakoida tämän toiveita, mikä joissain tilanteissa saattaa osoittautua ärsyttäväksi. Esimerkiksi hoidettaessa tamma voi vaikuttaa levottomalta ja väistää hoitajaa pyytämättäkin. Toisia ihmisiä se tuntuu ylitulkitsevan helpommin kuin toisia, joten jos löytää itsensä kerta toisensa jälkeen turhautumasta tamman seilailuihin kannattaa se suosiolla hoitaa molemmin puolin kiinnitettynä. Silloin se yleensä osaa rauhoittua ja olla aloillaan. Luonnollisesti myös korostetun selkeä ja määrätietoinen toiminta yleensä auttaa tilanteeseen.

Miellyttämisenhaluisen lisäksi Nia on myös himpun verran huomionkipeä. Tämä pätee sekä ihmis- että hevosseurassa. Ihmisten kanssa rauhalliset paijailuhetket ovat tamman suosikkeja, ja sille paras positiivinen palaute suorituksesta on ystävällinen rapsutus. Omassa hevosporukassaan taas Niaa ei juuri koskaan näe omillaan kaukana muista, vaan se kyhnää mielellään lempikavereidensa kyljessä.

Ratsuna Nia toimii hyvin samoin kuin muutenkin. Ulkomuodollisesti se ei ole näyttävimmästä päästä liikkeidensäkään puolesta, mutta on hyvin herkkä ja miellyttävä ratsastettava. Tamma tekee mielellään ja tunnollisesti kaiken mitä siltä pyytää. Moottoriakin siltä löytyy mukavasti, joten suorituksen energisyyden kanssa ei tarvitse tapella. Kotioloissa Nian keskittyminen on juuri niin hyvä kuin voisi toivoa, mutta kilpailutilanteessa se varsinkin nuorempana vaikutti hieman hämmentyneeltä jolloin energian keskittäminen suoritukseen kärsi. Kokemuksen myötä ongelma on suurimmaksi osaksi hävinnyt, mutta on hyvä pitää mielessä ja varmistaa, että tamman tarkkaavaisuus pysyy siellä missä pitääkin.

i. Jailbird
 
ii. Jailgame
ie. Birdeye
e. Arctic Fall
 
ei. Falling Upsidedown
ee. Arctica

Jälkeläiset

t. Windrose HA s. 06.04.2015 i. Waywick om. VRL-02488
o. Grey Light HA s. 11.05.2016 i. Greyjoy Holmes om. VRL-05564
o. Jarvis HA s. 15.07.2016 i. Rachcliff Jamin om. VRL-02488
o. Grey King HA s. 23.12.2016 i. Greyjoy Holmes om. VRL-02488

Päiväkirja

Uusi varsa - 05.08.2016 ()

Aronia Effectin kolmannen varsan isäksi oli jo hyvissä ajoin päätetty oman tallin ori Rachcliff Jamin. Tämän yhdistelmän varsasta tulisi toivottavasti sopusuhtainen ja näyttäväliikkeinen sekä vanhempiensa tapaan energinen ja hyväluontoinen. Astutus ja kantoaika sujuivat ongelmitta ja Nia tuntui suhtautuvan tulevaan äitiyteen kokeneen emän tyyneydellä. Eräänä heinäkuisena myrskyiltana sitten syntyikin vanttera tumma orivarsa, jonka tamma otti saman tien hyvin hoiviinsa.

Koska varsa oli ori, päätettiin se jättää kotitalliin jatkamaan Jaminin isälinjaa. Nimekseen pikkuherra sai lyhyesti ja ytimekkäästi Jarvis, kantakirjan nimeämissääntöjä kunnioittaen isän nimen alkukirjaimen mukaan nimettynä. Jarvis on alusta asti osoittanut olevansa mukavan reipas ja utelias tapaus. Se ei ujostele ihmisiä ja on usein hyvin huomionhakuinen, venyttäen ajoittain niin emänsä kuin tallin ihmisväenkin hermoja. Kaikki merkit antavat kuitenkin olettaa, että orista saadaan vielä leivottua erinomainen koulukilpuri.