Sandor Holmes ✝ muistosivu

Takaisin hevoslistaan

Höntti on ihana ori, todella kiltti ja miellyttämisenhaluinen tapaus. Sen orimaiset piirteet rajoittuvat tammoille hörhöttelyyn, muuten herra menisi täysin lutukasta ja lupsakasta ruunasta. Ihmisiä ori kerrassaan rakastaa, ja sen voi antaa vaikka pikkulapsen hoidettavaksi - Höntti ei ikimaailmassa satuttaisi ihmistä, ja pienten tallaajien kanssa se osaa olla varovainen myös hellyydenosoituksien kanssa.

Kuten arvata saattaa, ori on siis pääosin varsin vaivaton käsiteltävä. Arkipäivän tilanteet se ottaa vastaan lunkisti torkkuen, eikä juuri stressaa erikoisemmistakaan tapahtumista. Hoidettavana ollessa ori tekee asiat helpoiksi ja lukee tarkkaan ympärillä häärivän ihmisen olemusta, havaiten huomaamattomatkin pyynnöt. Reagointi ihmisen toiveisiin saattaa olla sitten hieman tahmaisempaa, mutta ori kyllä omalla leppoisalla aikataulullaan tekee kaiken mitä pyydetään. Kiireellisemmässä ilmapiirissä se lisäksi osaa yleensä tajuta ihmisen mielentilan ja olla tarvittaessa hieman reaktiivisempi.

Siinä missä maasta käsin käsiteltäessä orin rauhallisuus on enimmäkseen ehdoton plussa, herran selässä istuessa hevoseen toivoisi usein vähän enemmän (tai ylipäätään yhtään) potkua. Höntti on nimittäin tahmainen ja veltto ratsastettava, mutta ei nyt ihan mahdoton saada piristymään. Orin motivoiminen ponnekkaaseen työskentelyyn vain usein on mahdottoman hankalaa, ja jos ei siinä onnistu, ei koko touhusta tule yhtään mitään. Monelle ratsastajalle asian tekee erityisen vaikeaksi se, että saadakseen Höntin reipastumaan, on ihmisen oltava ehdottoman tyyni ja rauhallinen. Ratsastajan hermostuessa se nimittäin rauhoittuu yleensä ennestään, mikä ei edesauta energisen kokonaisuuden saavuttamista.

Määrätietoisella ja periksi antamattomalla mutta reilulla käsittelyllä Höntinkin voi kuitenkin saada loistamaan. Kun sopiva energiataso on saavutettu, orin rentous ja levollisuus ovat sen suurimpia vahvuuksia. Parhaimmillaan orin kanssa työskennellessä saa nauttia sen millintarkasta täsmällisyydestä, mahtavasta keskittymiskyvystä ja kokonaisuudessaan miellyttävän letkeästä menosta. Kilpailuissa Höntin optimaalinen mielentila on onneksi hieman helpompi löytää kuin normaalisti kotioloissa, sillä se on jo lähtökohtaisesti hieman vireämmässä tilassa. Silloin ratsastajan on vain varottava stressaamasta oria takaisin lötköilyosastolle, mikä kisatilanteessa voi olla helpommin sanottu kuin tehty.

i. Skele-Thorn PB
KRJ-I KTK-III 
ii. Blackthorn GER
KRJ-II YLA2 
ie. After The Weeping Moon
 
e. Simply Movement
 
ei. Fallen Knight
HANN-II KRJ-II 
ee. Shapeshifter
Ch KRJ-II 

Jälkeläiset

o. Sigma Prime s. 25.08.2014 e. Ce's Seneca om. VRL-02488
t. Serendipity HA s. 25.01.2015 e. Rachcliff Cadence om. VRL-02488
o. Santo Libre HA s. 22.09.2014 e. Abracadabra HA om. VRL-00033