Silverbrand Starline ✝ muistosivu

Takaisin hevoslistaan

Rikki kuuluu niihin hevosiin, jotka ovat ehdottomasti parhaimmillaan kisareissussa. Uusien virikkeiden ympäröimänä normaalioloissa hieman apaattisen oloisesta tammasta löytyy aivan uusi puoli; selkeästi normaalia vireämpänä se seurailee ympäristön tapahtumia ja saattaa jopa osoittaa tavallisuudesta poikkeavaa mielenkiintoa ihmisiään kohtaan.

Varsinainen kilpailusuoritus ja siihen valmistautuminen ovat Rikille aina miellyttävän jänniä tapahtumia. Verryttelyistä lähtien tamman askelluksessa on energisyyttä ja lennokkuutta, joiden esiin kaivaminen kotikentällä olisi työn ja tuskan takana. Hevosen valttikortit, tarkkuus ja herkkyys ratsastajan avuille ovat kuitenkin sen vireystilan nousemisesta huolimatta tallella, mikä tekee tammasta erityisen miellyttävän kilpakaverin. Ratsastajan, varsinkin tammalle uuden sellaisen, kannalta turhauttavaa saattaa kuitenkin olla se, että treeneissä siitä ei ikinä saa irti yhtä hyvää suoritusta kuin kilpailuissa. Kisoihin on siis alkuun lähdettävä hieman puolisokkona ja epätietoisena lopputuloksesta, mutta ajan myötä luottamus tamman kisasuoriutumiseen yleensä lievittää tästä aiheutuvaa stressiä.

Kisasuorituksen ympärillä tapahtuva härdelli ei ole koskaan Rikin kanssa ongelma. Käsiteltäessä tamma on tasaisen varmasti aivan lapanen, niin kotioloissa kuin muuallakin. Normaalisti se ei ole juurikaan kiinnostunut ympärillä häärivän ihmisen edesottamuksista, vaan pönöttää vain nätisti hievahtamatta, ellei sitä sitten varta vasten pyydetä liikkumaan. Tamma ei myöskään turhia herkistele minkään suhteen, vaan sitä saa ronkkia suunnilleen mistä vain, kunhan käsittelee hevosta nätisti ja turhia hätiköimättä. Myös taluttaessa ”lapasuus” jatkuu, eikä tamman todellakaan tarvitse pelätä sinkoavan narun päästä mihinkään. Ilman ongelmia se seuraa ketä tahansa, minne tahansa, eikä säiky, säpsy tai kerää kierroksia turhista.

Mikäli siirrytään kisamaailmasta takaisin kotitallille, yksi huomionarvoinen asia on Rikin täydellisyys maastoratsuna. Ensinnäkin, tamma silmin nähden nauttii maastoilusta ja jopa pienien maastoesteiden hyppäämisestä, mikä jo sinällään on mukavaa vaihtelua sen normaaliin kaikesta välinpitämättömään olemukseen. Toiseksi, ratsastajan näkökulmasta parempaa maastohevosta on vaikea löytää. Rikki on nimittäin 100% maastovarma (sillä mittapuulla kuin mikään hevonen voi olla), reipas mutta ei kuumuvaa tai kaahaavaa tyyppiä, ja sen kanssa voi vaivatta lähteä matkaan niin yksin kuin porukassa.

i. Canned Heat
 
ii. Caged Fury
ie. Summer Heat
e. Autumn Star
 
ei. Autumn Gold
ee. Bright Starlide

Jälkeläiset

o. Silverbrand Foreword s. 12.05.2013 i. Silverbrand Ferro om. VRL-02488
o. Silverbrand Firecracker s. 11.02.2014 i. Silverbrand Ferro om. VRL-09387
t. Silverbrand Starfall s. 02.05.2016 i. Silverbrand Double Trouble om. VRL-12909
t. Silverbrand Stardust s. 14.07.2016 i. Silverbrand Double Trouble om. VRL-02488

Päiväkirja

Kouluvalmennus - 26.03.2017 (Tatti)

Silverbrand Starline käppäili turhautuneen näköisenä pitkin maneesia, löysät ohjat kaulalla puolelta toiselle heiluen. Rim oli jo verrytellyt tamman valmiiksi, joten olimme heti valmiita aloittamaan.

Pyysin Rimiä aluksi tekemään käynnissä pysähdyksiä, väistöjä ja voltteja, nähdäkseni minkä tyylinen hevonen oli kyseessä. Rikki oli selkeästi ratsu, jonka työmotivaation kanssa täytyisi olla tarkkana. Niinpä muutamien väistöjen ja volttien jälkeen käskin ratsukon ravailemaan ympäri maneesia.

Koska tamma oli niinkin korkealle koulutettu, väistöt, avot sekä sulut olivat sille liian helppoja. Hetken pähkäiltyäni päätin soveltaa erästä koulurataa tarkoituksiimme sopivaksi.

Rimin tuli ratsastaa Rikki kootussa laukassa C-päädystä pituushalkaisijalle ja pysähtyä I:ssä. Pysähdyksen jälkeen tulisi lähteä kootussa ravissa pituushalkaisijan loppuun ja kääntyä vasemmalle. Pitkän sivun lopussa siirryttäisiin takaisin laukkaan. Rikki tuli muutaman kerran hyvin, mutta alkoi pikkuhiljaa kyllästyä.

Päädyimme vaihtamaan tehtävää nopeasti, jotta tamman mielenkiinto pysyisi edes jotenkin yllä. Piaffe-passage-piaffe siirtymät olivat kivoja harjoituksia, joten päästin tämän kaksikon harjoittelemaan niitä.

Rikki ei aluksi malttanut jäädä paikoilleen piaffessa, eikä sitä kiinnostanut takajaloilla polkeminen lainkaan. Etujalat kyllä huitoivat hienosti, mutta takaa ei liikettä lähtenyt. Passagessa hevonen malttoi liikkua hiukan paremmin, ja pikkuhiljaa siirtymisten aikana myös piffaaminen alkoi onnistua. Tamma sai hetkeksi pitkät ohjat ja välikäynnit.

Kun Rim keräsi ohjat takaisin käsiinsä, ratsukko sai tehtäväkseen laukanvaihdot ensin joka toisella askeleella. Rikki teki muutaman laukanvaihdon ylidramaattisesti pienen pukin kautta, mutta asettui sitten työskentelemään. Tammalla oli aluksi ongelmia saada vaihdot puhtaiksi ja se jäi usein ristilaukalle, mutta Rimin työstäessä hevosta jatkuvasti, se alkoi pikkuhiljaa keskittyä paremmin

Muutaman onnistuneen vaihdon jälkeen pyysin ratsukon ravailemaan eteen-alas loppuverkaksi. Rikki pärskähti tyytyväisenä saadessaan luvan siirtyä käyntiin. Hevonen oli hionnut hieman, mutta se näytti mukavan rennolta. Hieno hevonen, joka tosin kaipaisi ehkä hieman lisää motivaatiota matkaansa.