Solo Party HA ✝ muistosivu

Takaisin hevoslistaan

Yleisellä tasolla Osku on varsin vaivalloinen hevonen. Se on itsepäinen, vahva ja rohkea, eikä valitettavasti suhtaudu kovin hyvin ihmisiin. Jos orille antaa himpunkaan periksi, se käyttäytyy aivan miten tahtoo, eikä juuri kunnioita mukana räpiköivää ihmistä. Onneksi se ei kuitenkaan ole lähtökohtaisesti vihainen tai aggressiivinen ihmisiä kohtaan, joten epävarmankaan käsittelijän ei tarvitse pelätä orin käyvän tarkoituksella päälle. Vihaista ilmettä ja hurjan näköistä irvistelyä Osku tosin osaa tehokkaasti hyödyntää, silloin kun huomaa sellaisen toimivan. Lisäksi siinä missä ihmisiä ori kyllä suvaitsee lähellään, toisia hevosia se ei useimmiten voi sietää ja saattaa käydä sumeilematta päälle, jos ihminen päästää toisen nelijalkaisen tekemään liian läheistä tuttavuutta.

Tallin arjessa Oskun kanssa asioivat vain ihmiset, joiden kanssa se on oppinut käyttäytymään. Näin rutiinit pysyvät sujuvina ja niin hevosen kuin ihmistenkin hermot joutuvat pienemmälle koetukselle. Tuttujen ja todistetusti Oskun seuraan tarpeeksi jämäköiden ihmisten kanssa ori toimii ihan kelvollisesti, kunhan sen läheisyydessä vietetty aika minimoidaan eikä sitä ärsytetä turhalla vatuloimisella. Tehokkaasti ja tarkasti toimimalla välttää orin satunnaisetkin äksyilyt, ja hommat sujuvat jouhevasti. Ihan lämpimikseen Oskukaan ei nimittäin jaksa heittäytyä vaikeaksi, jos sillä ei lopulta saavuta mitään.

Ratsastajan alla Oskun olemus yllättäen muuttuu, eikä se koe enää tarpeelliseksi vastustaa ihmistä joka käänteessä. Päinvastoin, ori on oikein miellyttävä ratsastaa, kunhan sille antaa mielekästä tekemistä. Haastavan suorituksen parissa herra on herkkä ja energinen peli, joka työskentelee mielellään ja keskittyy herpaantumatta. Sama suoritusintensiteetti säilyy myös kilpailutilanteessa, ja suorituksen aikana parempaa kisaratsua ei voisi toivoa. Muuten kilpailureissut Oskun kanssa sitten käyvätkin kärsivällisyyden päälle, kun muiden hevosten läheisyydessä on jatkuvasti pidettävä huoli orin henkilökohtaisesta tilasta sekä siitä, että ori pysyy luotettavasti lapasessa myös maasta käsin toimiessa.

i. Solo Driver
 
ii. Solo Games
ie. Maddriven
e. Red&Yellow
 
ei. Purple Stripes
ee. Bright'n'Yellow

Jälkeläiset

o. Stavoren von Gateaway s. 20.09.2014 e. Rotterdam Celt om. VRL-02488
o. Solo Sniper HA s. 11.11.2014 e. Rachcliff Ciara om. VRL-10531
t. Sunday Love HA s. 28.06.2016 e. Rachcliff Ciara om. VRL-06701
t. Space Odyssey HA s. 10.03.2017 e. Weltraum HA om. VRL-14510

Päiväkirja

Kouluvalmennus - 06.02.2017 (Tossah Folgreen)

Solo Party HA saapui maneesiin kouluvalmennukseen hieman äkäisellä tuulella; luimu ilme ja säännöllisesti vihmova häntä kielivät, ettei Oskulla ollut paras mahdollinen päivä. Ratsastaja kuitenkin oli hymyssä suin eikä oriin puuskasta moksiskaan, vakuutti vain, että kunhan päästään jotain tekemään, keskittyy hevonen sataprosenttisesti pelkästään satulassa istujaan.

Alkuverryttely täyttyi pian miellyttävästä nahkavarusteiden natinasta, kuolainten hennosta kalinasta ja hevosen ahkerasta puuskutuksesta. Valmentajana kuuntelin ratsastajaa ja hänen toiveitaan sekä annoin vinkkejä tai puutuin ratsastajan istunnassa ilmeneviin parannuskohtiin. Oskun suhteen toivottiin vain ulkopuolisen silmää katsomaan miltä liikkeet näyttävät ja mahdollisesti auttamaan niiden nyanssien hiomisessa – kouluratsastus näin korkealla tasolla on jo aikamoista lasinpuhallusta.

Ori lähti irrottelemaan hyvin ravissa. Annoin kannustavaa palautetta liikkeiden tahdikkuudesta, mutta lennokkuutta saisi olla vieläkin enemmän – varmasti Osku siihen pystyy. Ratsastaja oli ryhdikäs ja erityisen tarkka apujensa oikeasta ajoituksesta. Yliryhti saattoi toisinaan tuoda istuntaan jännitteitä, joten muistutin ratsastajaa myös tietoisesti rentoutumaan. Rentous on ensisijaisen tärkeää, kun hevoselle halutaan lisää lennokkuutta askeleeseen, ja ilman rentoa ratsastajaa ei hevonenkaan voi olla pehmeä.

Käytimme paljon aikaa ravityöskentelyyn. Välikäynnin aikana ratsastaja vaikutti optimistiselta ja myönsi Oskun tuntuvan vastaanottokykyisemmältä. Musta ori pärski tyytyväisenä ja oli jo huomattavasti paremmalla tuulella valmennuksen alkuun nähden.

Laukassa halusin vain katsoa miltä se näytti. Raviin verrattuna Oskulla on niin sanottu ”raskas laukka”. Se polkee hyvin alleen, mutta painaa etuosaa samalla voimakkaasti, mikä ei sinänsä ole rike, mutta on edelleen pois siitä lennokkuudesta ja ilmavuudesta, joihin tänään tässä valmennuksessa halusimme keskittyä. Kannustin ratsastajaa pidentämään ohjaa ja antamaan Oskulle tilaa laukata vapaammassa muodossa maneesia ympäri, sitten suurella ympyrällä molempiin suuntiin. Pysähdyksien kautta laukannostoon lisää jäntevyyttä, jota hevonen tarvitsee kantaakseen itseään paremmin ja sitä kautta keventääkseen etuosaa.

Laukkaharjoituksen lopuksi ratsastaja kokosi taas Oskun korkeampaan muotoon ja näytti minulle uudelleen ”oriin parasta laukkaa”. Se näytti nyt kevyemmältä, mutta pysyvän muutoksen aikaansaamiseksi irrottelevia harjoituksia täytyy jatkaa. Suosittelen myös mäkilaukkaa maastossa, joka voi kenttätyöskentelyn ohella tehdä yllättäviäkin ihmeitä hevosen askellukseen. Muutoin Osku vaikuttaa potentiaaliselta ja erittäin komealta orhilta, jolla on varmasti paljon annettavaa.